Egy csodás gabona, a hagyományos lisztekhez képest rendkívül jó összetétellel, ha egyszer megtapasztalod, nem fogsz tudni betelni vele!
Az alakor gluténösszetétele egyszerűbb, mint a hagyományos gabonáké, nem tartalmaz alfa-gladint, ami a fő okozója az immun-és bélrendszeri problémák, a cölikália kialakulásában. Csupán 14 kromoszómája van, míg a hagyományos búzáknak 42, amitől jelentősen könnyebben emészthető.
Az alakorból készült kenyér bélzetének sárgás színét amit a 3-4-szer magasabb béta-karotin tartalmának köszönheti, ezáltal az immunrendszert erősíti. Jelentős A vitamin tartalmának köszönhetően vég a felső légúti megbetegedésektől, illetve erősíti a bőrt, a hajat és a fogakat is. Magas lutein tartalma támogatja szemünket, ribaflavin tatalma miatt erős antioxidáns.
Az elkészítéséhez alakorlisztből érlelt saját kovászt használunk.
Érdemes kipróbálni ezt a csodatevő gabonát és beiktatni a rendszeres étkezésbe!
30% világos alakor liszt, 70% teljekiőrlésű alakor liszt, királybúza lisztből érlelt kovász, víz, só
Energia | 195,3 kcal |
---|---|
ZSÍR | 2,3 g |
– amelyből telített zsírsavak | 0,5 g |
SZÉNHIDRÁT | 35,2 g |
– amelyből cukrok | 0,2 g |
ROST | – |
FEHÉRJE | 8,3 g |
SÓ | 1,3 g |